Yunanistan Devlet Onaylı Yatırım Yoluyla İkamet İzni Programı hakkında sık sorulan sorular.

S: Bir süredir Avrupa’da ikamet etmeyi düşünüyorum ve Yunanistan’a doğru eğiliyorum. Gayrimenkul satın aldıktan sonra Yunanistan’da ikamet etmem mümkün mü?

C: Evet. Yunanistan devlet onaylı ikamet izni programı, yatırımcıların en az 250.000 avro değerinde gayrimenkul satın aldıktan sonra bu Akdeniz ülkesinde ikamet etmelerine olanak sağlıyor. Avrupa içerisindeki en rahat gereksinimler burada bulunuyor. İspanya, Monako veya Malta gibi ülkelerde ikamet etmek için daha fazla yatırım yapmanız gerekir.

S: Yunanistan ikamet izni programının cazip yanları nelerdir? 

Yunan ikamet izni ile 26 Avrupa ülkesine vizesiz seyahat edebilir ve size verilen 180 günlük zaman süresi içerisinde 90 güne kadar orada bulunabilirsiniz.

Özellikle bu avantaj yatırımcıları Pandemi’nin neden olduğu ülke sınırı kapanmaları ve seyahat yasakları gibi durumlardan korur ve yapacakları tercihleri halihazırdaki kısıtlamalar yerine kişisel ve iş durumlarına göre yapmalarını sağlar. Tüm süreç oldukça hızlıdır. Başvurudan sadece 60 gün sonra Yunanistan ikamet izni elde edebilirsiniz.

S: Ailem de ikamet izni alabilir mi? 

C: Tabii ki. Devlet ikamet izni programının koşullarına göre yatırımcının akrabaları da ikamet izni alabilir. Ana başvurucunun eşi, ebeveynleri, 21 yaşından küçük olan ve ekonomik olarak bağımlı çocukları ve torunları bu programa başvurabilir.

S: Tamamdır, her şey cazip duruyor. Yunanistan ikamet iznini elde etmek için ne yapmam lazım?

Yabancı yatırımcılara yönelik programın iki ana başvuru yöntemi vardır:

  • En az 250.000 avro değerinde gayrimenkul yatırımı;
  • 250.000 avroya tekabül edecek şekilde birden fazla gayrimenkule yatırım yapılabilir.
  • Başvurucu, 5 yıllık ikamet izni alır. 5 yılın sonunda yatırımcı hala gayrimenkulun sahibiyse 5 sene daha uzatabilir. Gayrimenkul yatırımcının elinde olduğu sürece bu izin yenilenebilir.
  • En az 250.000 avro değerinde gayrimenkul kiralama;
  • En az 10 yıl olacak şekilde gayrimenkul veya devre mülk kiralayabilirsiniz. Kiralayacağınız derve mülk, Yunan Milli Turizm Örgütüne kayıtlı bir otel veya apartman olmalıdır.
  • Başvurucu, 5 yıllık ikamet izni alır ve sınır olmaksızın bir 5 yıl daha uzatabilir.

S: İkamet izninin yenilenebiliyor olması kulağa hoş geliyor. Peki, Yunan vatandaşı olmak istersem. Bu mümkün mü? 

C: Tabii ki. Yatırımcı Yunan vatandaşı olmak isterse aile üyeleriyle birlikte daimî ikamet ve vatandaşlık için başvurabilir.

Daimî ikamet izni almak için bir yıl içerisinde en az 183 gün Yunanistan’da bulunmanız gerekir. Beş yıl geçici ikamet ettikten sonra kalıcı ikamet izni alınabilir. Kalıcı ikametten beş yıl sonra ise vatandaşlık başvurusu yapılabilir.

Şunu da ekleyelim: Yunanistan ikamet izni programının en cazip yanlarından biri, ikamet başvurusundan önce veya sonra Yunanistan’a seyahat etme zorunluluğunun olmamasıdır. İkamet izni alma nedeni ekonomik olan yatırımcılar için bu özellik çok önemlidir.

S: Merak ediyorum, Yunan ikamet izni programı ne kadar tercih ediliyor? 

C: Yunanistan devlet onaylı ikamet programı 2013’te başladı. Bu tarihten beri 3620 yatırımcı bu Akdeniz ülkesinin sakini oldu. Yatırımcıların çoğu Rusya, Çin, Türkiye ve Mısır vatandaşıdır.

 S: Diyelim ki önce gayrimenkul aldım ve sonrasında ikamet iznimi aldım. Gayrimenkulu satabilir miyim? 

C: Tabii ki. Yunanistan’da konut fiyatları genellikle İspanya veya Portekiz’den 1.5-2 kat daha düşük ancak uzmanlar öngörülebilir gelecekte fiyatların artacağını düşünüyor. Gayrimenkulunuzu kiraya vermeyi de tercih edebilirsiniz.

S: Yunanistan’da hangi şehirlerde gayrimenkul almalıyım? 

C: Merak etmeyin, Yunan gayrimenkul piyasasının uzmanı olmanıza gerek yok. Biz Astons’ta her gün Yunan piyasasında çalışıyoruz. İhtiyaçlarınıza ve isteklerinize göre en uygun çözümü bulacağız.

Piyasa şu anda büyük fırsatlar sunuyor. Çoğu yabancı yatırımcı Atina’nın Kolonaki ve Plaka gibi merkezi bölgelerini tercih ediyor. Bu bölgelerde daireler metre kare başına 4.000 avrodan başlıyor.

Tercih edilen şehirler arasında Pireas, Pallini, Polygyros, Hanya, Selanik, Ermoupoli, Korfu, Korint ve Lefkas bulunmaktadır.

S: Hangisi daha fazla tercih ediliyor, villalar mı yoksa apartmanlar mı? 

C: Biz Astons olarak kendi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre seçim yapmanızı tavsiye ediyoruz. Yunan gayrimenkul piyasasının temel özelliklerinden biri, ülke genelinde fiyatların tutarlı olmasıdır.

Genel olarak denize yakın şehir içi evler, kır evleri ve villalar Yunanistan’da daha karlı gayrimenkuller olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Atina ve Selanik’in merkezi bölgelerindeki daireler ve tatil beldelerinde bulunan butik oteller yatırımcılar tarafından oldukça tercih edilir.

Ancak her durum farklılık gösterir. Size tavsiyelerde bulunmamız için birkaç soruya cevap vermeniz gerekiyor:

1. Neden gayrimenkul satın alıyorsunuz?

2. Yunanistan’a taşınmayı planlıyor musunuz?

3. Yeni gayrimenkulunuzu ikinci bir ev olarak veya tatil evi olarak kullanmayı planlıyor musunuz?

4. Gayrimenkulunuzu kar için satmayı düşünüyor musunuz?

5. Alım bütçeniz nedir?

6. Hangisini tercih edersiniz? Apartman, stüdyo daire, villa veya köy evi…

7. Kaç yatak odası istiyorsunuz?

8. Yunanistan’ın neresinde ev satın almak istersiniz?

9. Büyük bir şehirde yaşamak sizin için önemli midir?

10. Deniz manzaralı bir ev mi istiyorsunuz?

11. Okul ve anaokulu gibi imkanlar için gereksinimleriniz nedir?

Gayrimenkul ve göçmenlik hukuku uzmanlarından oluşan profesyonel ekibimizle kişisel durumunuz, tercihleriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda aklınızdaki soruları cevaplayıp Yunanistan yatırım yoluyla ikamet izni sürecinizde size danışmanlık ve rehberlik edeceğiz.

Astons, Londra, Pekin, Moskova, Dubai ve Limasol’da (Güney Kıbrıs Cumhuriyeti) ofisleri bulunan lider bir küresel emlak ve göçmenlik danışmanlığı firmasıdır. Birleşik Krallık, Türkiye, Vanuatu, AB ve Karayipler dahil olmak üzere dünya çapında ikamet ve yatırım yoluyla vatandaşlık çözümleri sunmaktadır. 

Daha fazla bilgi veya kişisel durumunuz hakkında özel danışmanlık almak için [email protected] adresinden veya +44 207 292 2977 numaralı telefonu arayarak bizimle iletişime geçin.